fbpx
heren van de gevel

Inmeettips kozijnen

Zijn je kozijnen toe aan vervanging en wil je graag een prijsindicatie weten, maar heb je geen idee hoe je het kozijn op de juiste manier opmeet? Wij geven je graag een aantal tips voor het inmeten van kozijnen!

Wanneer je kozijnen gaat inmeten, hebben we het over de belangrijkste maat van het kozijn: de buitenwerkse maat. Deze maat is bepalend voor de grootte van het kozijn. Om ervoor te zorgen dat er een mooi eindresultaat ontstaat, is het belangrijk dat het inmeten op de juiste manier gedaan wordt. Ga daarom bij het inmeten van kozijnen zorgvuldig en precies te werk. De maat van een kozijn is afhankelijk van de wijze waarop het kozijn geplaatst wordt. Kozijnen worden zowel horizontaal en verticaal ingemeten om de breedte en de hoogte te bepalen.

Aandachtspunten

Horizontaal inmeten

Wanneer je een kozijn horizontaal gaat inmeten, is het belangrijk om de muur op drie verschillende punten van de sparing te meten, zodat je de juiste breedte kunt bepalen. Je meet bovenin, in het midden en aan de onderkant van het te vervangen kozijn. De kleinste maat is leidend bij het meten van kozijnen. Kies je voor een houten kozijn? Trek dan 1 centimeter (0,5 centimeter aan beide kanten) van deze maat af, zodat je voldoende speling hebt. Hout is een materiaal dat werkt, het kan uitzetten en krimpen. Die speling is dus erg belangrijk!

De speling wordt opgevangen door middel van compriband. Dit wordt gebruikt voor een regendichte afdichting tussen bouwdelen of bouwmaterialen. Compriband gaat vele jaren mee en zorgt ervoor dat lucht en water niet langs het kozijn naar binnen komen.

Verticaal inmeten

Nadat je de kozijnen horizontaal hebt ingemeten, ga je het kozijn verticaal inmeten zodat je de hoogte van het kozijn kan bepalen. Je gaat in principe op dezelfde manier te werk als bij het horizontale inmeten van kozijnen. Je meet weer op drie plekken in de sparing en ook hier is de kleinste maat leidend. Het verschil met horizontaal inmeten, is dat er aan de onderzijde een raamdorpel aanwezig kan zijn. Wanneer deze niet aanwezig is, dan meet je van muur tot muur en haal je 1 centimeter van de totale maat af (0,5 cm aan beide kanten).

Wanneer er wel een raamdorpel aanwezig is, meet je vanaf de muur tot op de raamdorpel. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat deze dorpel schuin omhoogloopt en ongezien dus meer ruimte in beslag neemt dan je misschien zou denken. Je haalt bij muren met een raamdorpel in totaal 2 centimeter van de kleinste maat af (1 cm voor de dorpel en 0,5 cm aan beide kanten).

Een andere optie is om voor de hoogtematen de bovenzijde van de muur tot de onderdorpel van het huidige kozijn te meten en hier in totaal een halve centimeter vanaf te trekken.

Wat heb je nodig om een kozijn in te meten?

Voor het inmeten van kozijnen bestaat speciaal inmeet-gereedschap dat de kozijnen tot op de millimeter in kan meten. Dit zijn dure spullen die je niet zomaar koopt om eenmalig kozijnen in te meten. Deze gereedschappen worden voornamelijk gebruikt door gerenommeerde bouwbedrijven. De meeste particulieren en zzp’ers hebben deze gereedschappen niet, maar gebruiken in dat geval een rolmaat om de kozijnen in te meten.

Kozijnen inmeten door een professional

Het inmeten van kozijnen is precisiewerk. Daarom zijn de maten die je zelf invoert altijd een schatting. Ga je met de Heren van de Gevel in zee, dan komt er altijd een professional langs om de kozijnen correct op te meten. Hiermee weten we zeker dat de nieuwe kozijnen de juiste formaten hebben.

Attentie!

Dit zijn enkel een aantal tips om het inmeten van kozijnen eenvoudiger te maken en om meer informatie te geven over dit proces. Onze tips gelden niet als definitieve leidraad.

Vragen of hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het inmeten van de kozijnen of heb je andere vragen? Heren van de Gevel helpt je graag!

Heren van de gevel

vraag een offerte aan

Vul hieronder je wensen in en laat je gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Ik ontvang graag een offerte voor het volgende:

Mijn gegevens:

Let op! Onze producten worden ten alle tijden inclusief montage geleverd, deze kosten worden dus ook meegenomen in de offerte.